2011. szeptember 06. Forrás: Profession.hu + Nyomtat

 

Az autóipar legújabb technológiáinak alkalmazása, csapatszellem és fiatalos lendület jellemzi a ThyssenKrupp Presta cégcsoport budapesti központját, mely elektronikus szervokormányrendszer fejlesztésével foglalkozik. "A szorgalom és a kreativitás a legfontosabb az érvényesüléshez" - vallja Hegedűs Balázs, a cég fiatal szoftverfejlesztője, akinek gyermekkori álma valósult meg azzal, hogy a ThyssenKrupp Presta cégcsoporthoz került.

Hogyan és mikor kezdődött a karrierje a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft-nél?

A 2007-es műegyetemi állásbörzén jelentkeztem először a vállalathoz, ezt követően be is hívtak interjúra. Gyakornokként először egy tanszéki önálló labori feladatot kaptam, majd nyári munkára is a cégnél maradtam, mert úgy gondoltam, hasznos tapasztalatokra tehetek szert. A vállalat még a diplomavédés előtt fel is vett főállásba 2009-ben és azóta itt dolgozom.

Jelenleg milyen feladatokat lát el a cégnél?

Elsődleges feladatom a különböző szoftverkomponensek integrálása és konfigurálása, majd integrációs tesztek végrehajtása.

Hogyan zajlik egy napja a vállalatnál?

Leginkább egyénileg dolgozom, de adott esetben előfordulhatnak olyan feladatok, amelyek mások szaktudását is igénylik, ilyenkor tanácsukat kérem, esetleg a dokumentációban utánanézek az adott feladattal kapcsolatos részleteknek.

Hogyan jellemezné a vállalati kultúrát?

Fiatalos légkör uralkodik, az átlagéletkor 27-29 év. Nagyon jó a hangulat és lehetőség van a közös hobbik gyakorlására is. Én például a céges focicsapatban és kosárlabdacsapatban játszom, de van a cégnek saját zenekara is, és a motorosok is szoktak közös programot szervezni. A kosár-és focicsapattal rendszeresen indulunk a Budapesti Üzleti Ligában, amelyet többször meg is nyertünk.

Milyen támogatást nyújt a cég a szakmai tudás bővítéséhez?

Nagyon sok újszerű technológiával ismerkedünk meg, én személy szerint leginkább a szoftverfejlesztés területén. Az autóiparban most indult az AUTOSAR nevű új kezdeményezés, ennek mélyebb megismerésére is volt lehetőség.

Hogyan járul hozzá a ThyssenKrupp Presta a személyes fejlődéshez?

Jelenleg második diplomát adó képzésben veszek részt az Óbudai Egyetem műszaki menedzseri szakán távoktatás keretében, melyet a cég tanulmányi szerződés keretében anyagilag támogat.

Milyen készségek, képességek a legfontosabbak a vállalatnál való sikeres munkához?

A szorgalom az egyik legfontosabb tényező, persze a szakmai tudás is elengedhetetlen, de ha valaki szorgalmasan dolgozik, akkor ennek köszönhetően az esetleges hiányosságait le tudja küzdeni. A mérnöki területen a kitartás és az együttműködés is kiemelten fontos. Nagy létszámú projektekben dolgozunk, ezért szükséges a csapatmunka, a különböző osztályok közötti szoros együttműködés.

Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amelyekkel eddigi céges karrierje során találkozott?

Az egyik legnagyobb kihívás a diplomamunka megírása volt, amelyet a céges elvárásnak megfelelően angol nyelven kellett elkészíteni. Akkoriban még nem nagyon tudtam angolul, de a ThyssenKrupp által biztosított nyelvoktatás során hamarosan magas szinten sajátítottam el a nyelvet. Ennek a céges lehetőségnek köszönhetően a diákéveim alatt is folyamatosan tudtam angol nyelvórákra járni, ami nagy könnyebbséget jelentett.

Hogyan járul hozzá a cég a kreatív munkavégzéshez?

A kreativitás lehetősége egyrészt a munkaköröm jellegéből fakad, ahol nem mechanikus, napi rutinszerű feladatokat kell elvégezni, hanem minden nap új gondolatok, új ötletek szükségesek. Ez jelenti a „külső kényszert”. A „belső kényszer” pedig maga a személyes motiváció, ami abban nyilvánul meg, hogy az ember szeretne előrelépni. A vállalatnál erre nyilván elsősorban azoknak van lehetősége, akik a lehető legtöbb új ötlettel rendelkeznek, a legjobban végzik a munkájukat és a lehető legtöbb dologhoz hozzá tudnak szólni. A harmadik faktor, amellyel a cég elősegíti a kreatív munkavégzést, az a munkatársak sportolási lehetőségeinek támogatása. A jó szellemi munkavégzésnek elengedhetetlen feltétele, hogy az ember fizikai energiái is le legyenek kötve.

Milyen hosszútávú céljai vannak a cégen belül?

Továbbra is szeretnék a szoftverfejlesztési vonalon maradni, szívesen lépnék tovább a szoftver projektmenedzseri szintre. Egyik célom, hogy az autógyártók képviselőivel rendszeresen legyen lehetőségem kapcsolatot tartani. Annak idején a Műszaki Egyetem német képzésén vettem részt, így a német nyelv gyakorlása számomra nagyon fontos, a cég az angolhoz hasonlóan ebben is segítséget nyújt.

Forrás: Profession.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr843493653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása